[email protected]
  +90 212 266 75 31
EN
EN
NEFES (AĞIZ) KOKUSU
NEFES (AĞIZ) KOKUSU
Ana Sayfa / Nefes (Ağız) Kokusu

Halk arasında daha çok 'ağız kokması' olarak adlandırılan bu sorunu daha itici kılmamak adına - ki yeterince can sıkıcı zaten- 'Nefes kokması' diyeceğiz burada. Ülkemizde KBB uzmanlarına başvuran hastaların yüzde 15'inde nefes kokma sorunu mevcut. Nefes kokması, çocukluktan başlayan bir rahatsızlık değil; daha çok erişkin dönemde ortaya çıkıyor. Bu soruna KBB bazında kaynaklık eden 4 ana neden bulunuyor.

1. Sinüzit denilen yüz kemiklerinin içindeki boşluklarda bulunan müzmin iltihap, sarı-yeşil ve kalın kıvamda bir tür akıntının genize akmasına yol açar. Tabii ki bu geniz akıntısı iltihaplı olduğu için de hastanın nefesine hoş olmayan bir koku verir. Tedavi: Öncelikle medikal yolla tedavi edilir. Yani ilaçlar yoluyla bu iltihap giderilmeye çalışılır. İlerlemiş sinüzit vakalarında ise, akıntı ilaçla tedavi olmayacağından 'endoskopik' sinüs cerrahisi'ne başvurulur. Ağız bölgesinde müzmin bademcik iltihapları 'magma' denilen katı kıvamlı bademcik döküntüsüne yol açar ki, bu da hastalarda ağız kokusu şeklinde kendini gösterir.

Tedavi: Bademciklerin alınması ya da radyofrekansla hacimlerinin küçültülmesi

2. Spesifik olarak KBB branşı tarafından tedavi edilmese de, KBB hekimlerine başvuran hastalarda ağız muayenesi sırasında, diş ve diş eti hastalıklarından şüphelenilmesi nefes kokmasının ayırıcı tanısında önemli bir noktadır. Çünkü diş ve dişeti hastalıkları da nefes kokmasına yol açabilmektedir.

Tedavi: Sorun, KBB hekimleri tarafından tespit edilir ve hasta konunun uzmanı olan diş hekimlerine yönlendirilir.

3. Mide ve bağırsak sistemini ilgilendiren hastalıklarda ağız kokusu sorunu olabilir.

4. Bazı hallerde dil kökündeki mantar enfeksiyonları da ağız kokusuna neden olabilir.

Tedavi: Direkt olarak KBB bölgelerini ilgilendirmese de, muayene sırasında - özellikle 'esnek fiberoptik laringoskop' la yapılan muayenede- dil kökü, yemek borusunun giriş yeri, gırtlak ve ses telleri gözlemlenerek hasta ilgili birimlere yönlendirilir. Bu hastalık midede ki asit içeriğinin özellikle geceleri yemek borusundan yukarıya hareketle mideden kaçak yapıp boğazın arka duvarını, ses tellerinin giriş yerini ve gırtlağı irrite etmesi durumudur (Reflü). Bu sorun en son geliştirilen yöntemlerle tespit ediliyor. Tedaviyi biz KBB uzmanları başlatıyoruz. Ayrıca hastayı mide bağırsak doktoruna (gastroenterolog) da yönlendiriyoruz. Buraya kadar nefes kokmasıyla ilgili olarak gelişen basit hastalıklardan kısaca bahsettik. Ancak, bir de erişkin hastalarda gözlemlenen ve daha ciddi boyutlu durumlar söz konusu. Yani ağız, boğaz ve alt solunum yolları bölgelerinde tümöre bağlı bir nefes kokması probleminin baş göstermesi de mümkün. 'Ülserasyon' olarak nitelendirilen, tümörün çok hızlı büyümesine ayak uyduramayıp ölen dokuların yarattığı krater bölgelerinin ürettiği bir koku türü burada sözü edilen. Gayet tabii ki sadece nefesi kokan bir insan için akla gelebilecek en son neden bu; başka bir deyişle ilk nedenler arasında sayılmamalıdır. Ancak, özellikle erişkin yaşlarda nefes kokmasıyla birlikte ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulağa vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi ve boyunda şişlik şikayetleriyle birlikte (biri veya birkaçı) ortaya çıkarsa tümör ihtimali göz önünde bulundurulmalı ve hasta baştan aşağı muayene edilmelidir. Ayrıca soruna multidisipliner yaklaşım gerekir. Çünkü ağız kokusu bazen şeker hastalığı ya da akciğer hastalıkları gibi problemlerin de habercisi olabilir.

Copyright @ 2016. Prof. Dr. Hasan Tanyeri.
Bu sitede yer alan içerik bilgi amaçlıdır. Doğrudan doktor tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.