Burun Fonksiyunu ve Şeklini İyileştirme
İnsanlar yüzyıllardır burun ameliyatları olmaktalar. Burun cerrahisi sadece kozmetik amaçlarla yapılabildiği gibi, burnun hem fonksiyonunu hem de şeklini düzeltmek için kozmetik ve fonksiyonel cerrahi birlikte yapılabilmektedir. Böylece nefes alma problemleri düzeltildiği gibi doğuştan ya da travmatik burun deformiteleri ve yaşa bağlı değişiklikler de tedavi edilebilir. Hangi sebeple olursa olsun burun ameliyatı düşünen hastalar mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından görülmelidir.
Burnun şekli kadar hatta şeklinden daha fazla fonksiyonu önemlidir. BURUN NEFES ALMA ORGANIDIR ve burnundan iyi nefes nefes alamayan kişi, şekli mükemmel dahi olsa mutsuz olur. Bu nedenle burunun hem fonksiyonunu hem de şeklini beraberce düzeltmek çok daha önemlidir. Bu nedenle burnunuzla ilgili sorunlarınızı öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına danışmanız yararınıza olacaktır.
Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti) ile Mükemmel Bir Burun Yaratılabilir mi?
Estetik burun ameliyatları burnun şeklini , yüzü oluşturan diğer unsurlarla dengeli olacak şekilde düzeltmeyi amaçlar. Çünkü burun yüzün orta yerinde ve en çıkıntılı yapısıdır. Dolayısıyla burnun şeklindeki küçük bir değişiklik dahi görünüşte büyük bir iyileşme sağlayabilir. Estetik burun ameliyatı (rinoplasti) size mükemmel bir profil veremez, başkası gibi görünmenizi sağlayamaz ya da özel hayatınızı iyileştiremez. Bu nedenle rinoplasti isteyen hastaların, burunlarında hangi değişikliklerin mümkün olabileceği ve bu girişimlerin riskleri konusunda ameliyattan önce net, gerçekçi bir şekilde bilgilendirilmiş ve bu bilgileri kavramış olması çok önemlidir.
Cilt tipi (kalın-ince vs.), etnik özellikler, yaşa bağlı faktörler kulak burun boğaz cerrahı tarafından hastaya anlatılır. Ciddi nefes alma problemi olan hastalar dışında, genellikle 15-16 yaşından önce yani burun gelişimi tamamlanmadan önce burun cerrahisi önerilmez.
Ameliyat Nasıl Yapılır?
Estetik burun ameliyatlarında burnu yeniden şekillendirmek için, burun cildi kaldırılarak probleme neden olan kemik ve kıkırdak yapılar düzeltilir. Cilt yeniden düzeltilmiş kıkırdak ve kemik iskelet üzerine yatırılır. Gerekli bölgelere dikiş atılır. Burun sırtına splint konulur. Bu, iyileşme sürecinde burnu stabilize eder. Tıpkı kırık bir kolun alçıya alınması gibi. Burun içine su emdirilmiş süngerler yerleştirilir.
Bunlar genellikle 2. günde çıkarılır. Burun sırtına konulan splint ise genellikle 7.-10. gün arasında kaldırılır. Ameliyat sonrasında göz atlarında ve burunda şişlik ve morarma olacaktır. Bu beklenilen bir durumdur. Genellikle 7-10 gün içinde büyük oranda geçer. Ameliyattan sonraki aylar içinde kalan şişlikler de azalarak kaybolur.