Kulak tüpü nedir?
Bunlar küçük, silindir şeklinde, ortasında kanalı (lümeni) olan, kulak zarına KBB uzmanı tarafından açılan bir deliğe yerleştirilen tüplerdir. Orta kulağa hava geçişine izin verirler. Çeşitli materyallerden (metal, plastik, teflon gibi) yapılmış olanları vardır.
İki tip ventilasyon tüpü vardır:
1. Kısa süreli olanlar
2. Uzun süreli olanlar
Kısa süreli tüpler kulak zarında ortalama 6-12 ay kadar kalırlar ve kendiliğinden atılırlar. Uzun süreli tüpler ise kulak zarında 1 yıldan fazla kalırlar. Bunlar kısa süreli olanlara nazaran daha geniş bir lümene sahiptirler. Bazıları kendiliğinden düşse de çoğunlukla KBB uzmanı tarafından çıkartılmaları gerekir. Hastanın şikayetleri, hikayesi ve muayenesi sonrasında doktorunuz hangi tip tüpün takılması gerektiğine karar verecekir.
Kimlere ventilasyon tüpü takmak gerekir?
1. Tekrarlayan akut orta kulak iltihaplarında
2. Kendi kendine ya da medikal tedavi ile iyileşmeyen orta kulak sıvılarında
3. Kulak zarı çökmelerinde
4. Uçuş ya da dalma sırasında oluşan barotravmalarda
5. Down Sendromu, yarık damak gibi kulak zarı ya da östaki borusunun doğru gelişmediği hastalarda
Tüp kulak zarına nasıl takılır?
Kulağa tüp takılması gerektiğinde bu hem genel hem de lokal anestezi ile mümkündür. Genel anestezi genellikle çocuklarda ve aynı seansta geniz eti ya da bademciklere de müdahale edileceği zamanlarda tercih edilmektedir. İşlem mikroskop altında mikrocerrahi aletleri ile yapılır. Kulak zarında tüpün geçebileceği kadar bir açıklık oluşturulur. Kulak içinde sıvı varsa bu aspire edilir. Ardından tüp kulak zarına yerleştirilir.
Kulağımdaki tüp ne zaman çıkacak?
Kulağa takılan tüpün tipine göre olmak üzere genellikle kısa süreli tüpler 6-12 aylık bir süreç içinde kendiliğinden atılır. Doktorunuzun belirleyeceği periyodik muayenelerle tüpün düşüp düşmediğini öğrenebilirsiniz. Uzun etkili tüpler kulak tarafından atılabildikleri gibi özellikle T-tüplerin ortalama 2 yıl sonra doktorunuz tarafından çıkarılması gerekir. Bunlar çoğunlukla kendiliğinden düşmezler.
Kulağımda tüp varken nelere dikkat etmem gerekir?
Kulağa tüp takıldıktan sonraki süreçte en çok dikkat edilecek hususlar kulağa su kaçırılmaması ve kulağa olacak direkt travmalardan kaçınmaktır. Özellikle su kaçırılmaması önemlidir. Çünkü kulağa giren su tüpün orta yerindeki tünelden direkt orta kulağa geçerek enfeksiyona neden olur. Bu da kendini iltihaplı kulak akıntısı şeklinde gösterir. Denize, havuza girerken ya da banyoda özellikle dikkatli olunmalıdır. Kulağı sudan korumak için basitçe vazelinli pamuk ya da eczanelerden temin edebileceğiniz kulak tıkaçlarını kullanabilirsiniz. Bir problem hissettiğinizde periyodik muayenenizi beklemeden doktorunuzla irtibata geçin.